شُوی به نام خشونت علیه زنان
روزها همین جور پی هم میگذرند و میگذرند تا اینکه قرعهی فال به نام روز پنجم از ماه آذر میافتد. روز منع خشونت علیه زنان. روزی که به رغم نام زیبایش حکایتی همچون سایر روزهای از این دست به خود گرفته است. حکایت این روز قریب شباهت دارد به حکایت روز منع آزمایش سلاحهای هستهای. از آن جهت که گویا کارکردِ اینچنین روزهایی نه ایجاد یک بستر و زیربنای مستحکم برای جلوگیری و منع آنچه مدنظر است، بلکه برای انجامندادن آن کار صرفا در همان یک روز است. یک چیز دلخوشکنکی که به بانوان بگویند بله! درکتان میکنیم. علیه شما خشونت میشود. و متاسفانه خود بانوان هم به همین مقدار راضی میشوند و هیچگاه نمیپرسند دقیقا کدام خشونت؟ تعریف شورای وضعکننده این روز در سازمان ملل از خشونت چیست؟ شورای مربوطه کدام راهکار را برای منع خشونت علیه زنان اتخاذ کرده است؟ آیا واقعا هنوز دغدغهی زنان را دارد یا مثل قاطبهی موارد مشابه، ملعبهای می شود در دست اهلش تا به این بهانه برچسبِ خشونت علیه زنان بر کشوری بزنند و پشتبندش به این بهانه تحریم کنند و الخ... درست مثل روز مقابله با منع آزمایشهای هستهای که اکنون تنها کارکردی که دارد ایجاد وجاهت برای وضع تحریمهای جدید علیه کرهی شمالی است. البته این روز کماهمیتتر از آن است که با روز منع آزمایشهای هستهای و از این دست مقایسه شود و البته نباید به صرف اینکه پشت این روز کلمه جهانی الصاق شده آب از لب و لوچه عدهای آویزان شود چرا که رقص و گل و بلبل! هم روز جهانی دارند! و ایضا در بعضی از کشورها چاکِ سینهی بانوان هم یک روز را به نام خود سند زده! به هر تقدیر خوب است نگاهی به مواردی که به نظر بانیان نامگذاری این روز ذیل عنوان خشونت علیه زنان قرار میگیرد، نگاهی بیندازیم.
نگاه به عنوان ابزار جنسی به زنان: همانطور که از این عنوان بر می آید بحث سر نگاه است. این که زنان را به چه دیدی نگاه نکنیم و یا اینکه به چه دیدی به آنها بنگریم. هوش و فراست زیادی لازم نیست تا بدانیم تغییر دید مردان در باره زنان چیزی نیست که با زدن یک دکمه یا با یک دستور سازمانی و به فرموده تغییر کند. بحث سر فرهنگ و طرز تفکر است و چه کسی بیشتر از خود زنان باید تلاش کند در جهت تغییر این نگرش؟! پرواضح است که هیچ مردی و نه هیچ انسانی علم غیب ندارد که به یک نظر تمام فضایل و تواناییهای بانویی را دریابد. آنچه که یک مرد در برخورد اول از یک زن می بیند سر باز و سینه برآمده و ماتحت برجسته است. سرخآب و سفیدآب و عکسهای پروفایل خیل کثیری از این دسته نشان می دهد که خودشان هم چندان بی رغبت نیستند که با زیباییهای جنسی شناخته شوند. این پیش زمینه را میزان کم فعالیتهای مثمرثمر اجتماعی یا فرهنگی یا ورزشی و غیره از بانوان چه در ایران و چه در دیگر ملل راقیه تشدید می کند. بانوان از خود، نمایههای جنسی عرضه میکنند ولیکن انتظار دارند- یا شاید وانمود می کنند که انتظار دارند- به دید جنسی به آنها نگاه نشود! مس را طلا دیدن اگر از سر سفاهت و دیوانهگی نباشد قطعا از سر کوری است.
به کار بردن الفاظ رکیک در رابطه با زنان: کافی است در گزاره مذکور کلمه مردان را جایگزین کلمه زنان کنید تا با معنیدار بودن این گزاره به عمومیبودن قباحت آن پی ببریم. فحش و الفاظ رکیک چه در رابطه با مردان باشد و چه در رابطه با زنان محکوم است. فحش را چه به اقوام ذکور یک شخص نسبت دهیم و چه به اقوام اناث در هر حالت مذموم و نکوهیده است وانگهی اگر قدری زاویهی دید بانوان در این باره تحمل انعطاف را داشته باشد، خواهددید که در دعوا حلوا پخش نمیکنند و اگر قرار است زبان به فحشی آلوده شود سعی هر یک بر آن است که الفاظ رکیک به عزیز ترین اقوام طرف دیگردعوا اصابت کند. و چه کسی نزد مردان عزیزتر از مادر و خواهرشان؟ و باز چه کسی نزد زنان عزیزتر از مادر و خواهرشان؟ لذا این که پیکان فحشها و الفاظ رکیکه غالبا به سمت زنان اشاره میرود نه از سر عدم علقه و بیاعتنایی و بیاحترامی مردان نسبت به زنان بلکه به سبب آگاهی افراد از وجود حرمت زنان برای مردان است. دنیایی که در آن فحش به زن و مرد، هر دو در یک ردیف قرار بگیرند، قطعا دنیای غمانگیزیست. خاصه برای زنان!
حملات جسمانی و کتک زدن: از معدود مواردی است که در بیان مورد خشونت انصاف به خرج داده شده است! اینکه خشونت و حمله را تعمیم نداده و آن را به قید جسمانی مقید کنیم حقیقتا شایسته تقدیر است! واضح است که مرد به سبب قوت جسمانی بیشتر در اکثر موارد در موضعی است که می تواند به ناحق از قوهی جسمانیش سوءاستفاده کند که در باره این سوءاستفاده در تعالیم دینی هشدار دادهشدهاست. و شایسته است که به صورت جهانی از این معضل منع شود، منتها اگر این مورد را تعمیم بدهیم به مواردی از قبیل خشونتهای رفتاری و کلامی میرسیم که برای هر دو جنس یکسان است. در دنیایی که زنان به خاطر حملات نگاهی! مردان طلبکارند این حق البته برای مردان محفوظ است که از دست حملات بعضا کلامی و غالبا روانی و نداشتن امنیت روانی در جامعه روزی جهانی را به نام منع خشونت علیه مردان نامگذاری کنند.
تجاوز جنسی در بستر زناشویی( تجاوز شوهر به همسر!): لبخند و دیگر هیچ! یک لحظه چشمهاتان را ببندید و به واژهی تجاوز فکر کنید. بعد چشمهارا باز کرده و دوباره ببندید و اینبار به واژهی زناشویی و همسر فکر کنید. هروقت توانستید این دو را به هر ضرب و زوری، حتی به زور خیال به هم بچسبانید، اعلام کند تا علاوه بر داشتن یک جایزه نفیس درمورد آن صحبت کنیم. تجاوز صورت بگیرد و همچنان خانوادهای باشد یا خانوادهای باشد و در آن تجاوزی صورت بگیرد؟!
به هر تقدیر آنچه که از موارد فوق بر می آید تا هنگامی که خود بانوان دست نجنبانند و به صورت منطقی و علت و معلولی با این قبیل پدیدهها برخورد نکنند، به صرفِ نارنجیکردن پروفایلها، پست سیستم نشستن و تخیلکردن و تولید داستانهای افسانهگونه و... انتظار معجزه برای تغییر دید مردان و جامعه نسبت به آنها غیرممکن به نظر میرسد.
*بازتاب همین مطلب در سایت فرارو