ویار تکلم

آخرین مطالب

چرا؟!

جمعه, ۱۹ خرداد ۱۳۹۶، ۰۹:۴۷ ب.ظ

این روزها دارم کتاب آشنایی با صادق هدایت به روایت مصطفی فرزانه را (به هم‌راه چند کتاب دیگر) می‌خوانم. با این‌که خودم طرف‌دار آثار صادق هدایت هستم و همه‌ی آثارش را به جز تک و توکی خوانده و در مجموع دوست داشته‌ام اما هر خط و هر جمله‌ای که از این کتاب را می‌خوانم و با او بیش‌تر آشنا می‌شوم این سوال در ذهن‌م پُررنگ‌تر می‌شود که اساسا چرا کسی که کوچک‌ترین ارزش و شانی برای فرهنگ و تمدن ایران و ایرانی قائل نیست و این مسئله را به کرات در کتاب‌های‌ش فریاد زده، باید این‌چنین محبوب جماعت روشن‌فکر و میهن‌پرست داخلی باشد و هرکس پُز کتاب‌های خوانده شده‌اش را بدهد و کلی جشن‌واره‌ی فرهنگی و ادبی به نام‌ش شکل بگیرد؟ این که کسی را به خاطر هنرش (فارغ از عقیده‌اش) تحسین کنیم یک مسئله قابل حل است و این‌که افکار و عقیده‌ی این‌چنینی‌ش را نمادِ روشن‌فکری ایرانی بدانیم، یک مسئله‌ی غیرقابل حل! واقعا چرا؟!

بعدا در مورد این کتاب، هدایت، آثار و زنده‌گی‌ش به طور مفصل خواهم نوشت.

نظرات (۲)

با مطلبی که اشاره کردید کاملا موافقم، اما خلاف شما، اصلا طرفدار صادق هدایت نیستم! 
دیدی که ایشون نسبت به زندگی و ایران و مسلمانی داره کوته بینی ست.
  • امین ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌
  • حقیقت‌ش نمی‌شود به این سادگی قضاوت کرد. مقالات جلال، راجع به هدایت را خواندید؟ یا نامه‌ای که هدایت برای پاریزی در دفاع از زبان و فرهنگ فارسی نوشته را؟ هدایت با رگه‌های طنزش البته که نیشش را در بسیاری از باورهای آن روزها فرو کرد. اما این‌که او ارزشی برای «ایرانی» قائل نبود یا ارزشی برای مردم دارای خرافه آن زمان‌ها، جای بحث دارد. هدایت باید نقد شود. نه مثل مریدانش، حلوا حلوا و نه مثل مخالفانش، کوته بین جلوه داده شود. هدایت روشن‌فکریست که باید نقد شود. و البته روشن‌فکری که بخواهد نماد و الگو داشته باشد. از اساس با تعریف روشن‌فکر نمی‌خواند!
    پاسخ:
    البته که اگر بنابر نامه نگاری ها و گفته های دیگران در مورد اون باشه که اون یه شخصیت فرا زمینه (مثلا نامه نگاری هاش با صادق چوبک و...) اما به نظرم بهترین راه شناخت هرکس مراجعه به نوشته ها و گفته های هرشخصه. بیواسطه

    صادق هدایت؛ ما ملتی هستیم که صورتمان را نمی تراشیم،سلمانی نمی کنیم، جلو همدیگر آروغ می زنیم و حتا شاعر شیرین سخن مان شهریار میان اشعار لطیفه اش زندگی را آروغ می داند!
    این ملت را فقط باید دست انداخت...جدی نگرفت!(آشنایی با هدایت، م.فرزانه، نشر مرکز)
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">